DD Alternative Fund

Het DD Alternative Fund (DDAF) is een wereldwijd actief beheerd aandelenfonds dat belegt in alternatieve beleggingscategorieën, waaronder in het bijzonder ondernemingen die beleggen in vastgoed en infrastructuur. Het fonds belegt in ten minste twintig ondernemingen die voldoen aan onze kwaliteitscriteria ( ‘schijf van vijf’); koplopers op het gebied van duurzaamheid, een sterk bedrijfsmodel, een bewezen track record ten aanzien van omzet- en winstgroei, een sterke balanspositie en een aantrekkelijke waardering. Bij DDAF is de analyse op duurzaamheids- en financiële aspecten volledig geïntegreerd.

DD Alternative Fund heeft een netto rendementsdoelstelling van 7% gemiddeld per jaar over de lange termijn en streeft naar een consistent, licht groeiend dividend. DDAF kent een open-end structuur en is dagelijks verhandelbaar. Hieronder een aantal voorbeelden van ondernemingen in de portefeuille.

Grootste speler op de Duitse woningmarkt en sinds enkele jaren ook actief in Oostenrijk en Zweden. Vonovia heeft een portefeuille van ruim 550.000 betaalbare woningen met een gemiddelde huur van € 450. Middels renovatie van bestaande woningen wordt huurgroei gerealiseerd en worden woningen energie-efficiënt gemaakt en aangepast aan wensen van deze tijd. De waardering van de woningen ligt onder de herbouwwaarde en de komende jaren verwachten daarom een stabiele waardestijging.

Met een portfolio van bijna 300 datacenters in 12 landen is Digital Realty samen met Equinix (ook in portefeuille) één van de grootste spelers in de wereld. Digital Realty biedt hoogwaardige en duurzame datacentra aan die geschikt zijn voor meerdere huurders. Grote klanten zijn onder meer IBM, Facebook, Oracle en LinkedIn. De groeivooruitzichten voor datacentra zijn goed vanwege de groei van de clouddiensten, artificial intelligence, internet of things, autonoom rijden en augmented reality.

Greencoat Renewables belegt voornamelijk in windparken op het vaste land in Ierland, maar breidt inmiddels fors uit naar andere Europese landen. Greencoat profiteert van langlopende contracten met een gegarandeerde minimale en jaarlijks indexatie voor circa 70% van de portefeuille. Nieuwe projecten zijn door gebruik van betere windmolens (grotendeels) subsidievrij en kennen zeer lage onderhoudskosten. Greencoat heeft een sterke balans en de financiering voor langere tijd zeker gesteld.

Prologis is opgericht in 1983 en uitgegroeid tot de grootste belegger in logistiek vastgoed ter wereld. Grootste huurders zijn Amazon, DHL en FedEx. In alle grote Amerikaanse steden heeft Prologis een marktaandeel van zo’n 5%. Ook in Europa, Azië en Zuid-Amerika groeit Prologis hard. Prologis profiteert van de groei in e-commerce en aanpassingen in de keten van toeleveranciers. De groei van Prologis komt voornamelijk van de eigen ontwikkelingspijplijn. Per jaar verwacht Prologis voor 2 tot 3 miljard dollar aan nieuwe distributiecentra te ontwikkelen. De financiering van de groei is geen probleem gezien de lage schuldratio en de A-rating van S&P en Moody’s.

Met een portefeuille van meer dan $ 50 miljard één van de grootste investeerders ter wereld in duurzame energie, voornamelijk waterkrachtcentrales en wind- en zonneparken. Brookfield belegt voornamelijk in Noord en Zuid-Amerika maar is ook in een aantal Europese en Aziatische landen actief. Het bedrijf wordt gemanaged door Brookfield Asset Management, tevens de grootste aandeelhouder. Het bedrijf heeft een lang en zeer goed trackrecord en verwacht ook de komende jaren een forse stijging van de winst per aandeel. Brookfield heeft een BBB+ rating van S&P.

Uitgegroeid tot de grootste belegger in telecommasten ter wereld. Het businessmodel van American Tower is relatief eenvoudig. Het bedrijf plaatst telecommasten die vervolgens worden verhuurd aan grote telecombedrijven. De telecombedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de plaatsing van de apparatuur. Hierdoor zijn de onderhoudskosten voor AMT laag. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk meerdere huurders op één mast kunt plaatsen waardoor de winstgevendheid meteen sterk verbetert. Dat niet alleen want door meerdere huurder op één mast te plaatsen hoeven er minder masten gebouwd te worden. Het bedrijf profiteert van groei van mobiele communicatie en de uitrol van 5G en het bedrijf is actief in veel ontwikkelingslanden waar internet kan worden gezien als basisbehoefte. Door huurindexaties, overnames en het plaatsen van nieuwe masten verwachten we dat de omzet de komende 10 jaar jaarlijks flink kan groeien.