Sustainable Development Goals
De Sustainable Development Goals (SDGs) zijn een reeks doelstellingen voor duurzame ontwikkeling tussen 2015-2030. De SDGs zijn in september 2015 door de Verenigde Naties aangenomen. De SDGs bestaan uit 17 brede doelen met 169 onderliggende targets. De SDGs zijn van toepassing op alle landen en leggen de verantwoordelijkheid bij zowel overheden als non-profit organisaties en de private sector. Bij DoubleDividend zijn we van mening dat wij als beleggers ook verantwoordelijkheid dragen voor het realiseren van de SDGs.
Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat kapitaal een sturende rol heeft en dus een belangrijke positieve impact kan leveren om de SDGs te realiseren. De SDGs zijn daarom volledig geïntegreerd in DoubleDividend’s duurzaamheidsbeleid. Er zijn voor iedere individuele SDG meerdere beleggingen binnen het DD Equity Fund die een positieve bijdrage leveren aan dat specifieke doel. Zie hieronder een aantal voorbeelden van positieve bijdragen aan de SDGs door beleggingen van DoubleDividend.

De mogelijk om geld te ontvangen, versturen en ontvangen is essentieel voor mensen in ontwikkelingslanden, maar op dit moment hebben naar schatting 2 miljard mensen geen toegang tot het financiële systeem. Als gevolg is het vrijwel onmogelijk voor deze mensen om geld te verdienen en sparen, en daarmee uit de armoede te klimmen. Mastercard en Visa dragen bij aan de bestrijding van armoede d.m.v. financiële inclusie. Mastercard en Visa bieden producten en diensten waarmee deze mensen wereldwijd geld kunnen overmaken, ontvangen, en sparen. Via deze weg krijgen mensen in ontwikkelingslanden de mogelijkheid handel te drijven met de rest van de wereld, waardoor steeds meer mensen de armoede achter zich kunnen laten.

Vandaag lijden bijna 800 miljoen mensen aan ondervoeding, en naar schatting zal dit aantal verdubbeld zijn in 2050 door populatiegroei en klimaatverandering. Het is daarom noodzakelijk om te zorgen voor veranderingen en innovatie binnen het voedselsysteem, zodat ondervoeding in 2050 afneemt i.p.v. verdubbelt. Linde ontwikkelt al meer dan 100 jaar gassen waarmee landbouwgewassen kunnen worden beschermd tegen onkruid, ziekten en plagen, zonder de grond te vervuilen. Door het beschermen van oogsten draagt Linde sterk bij aan de bestrijding van honger en ondervoeding.

Het is voor duurzame ontwikkeling essentieel dat moderne apparatuur en kennis van gezondheidszorg toegankelijk is over de hele wereld. Medtronic ontwikkelt medische apparatuur voor de behandeling van chronische ziekten en aandoeningen als de ziekte van Parkinson, syndroom van Down, diabetes, hart- en vaatziekten, incontinentie, en obesitas. Medtronic’s producten worden aangeboden in meer dan 160 landen en hebben meer dan 65 miljoen patiënten behandeld. Medtronic richt haar aandacht specifiek op het beschikbaar maken van haar apparatuur in ontwikkelende landen, waar veel patiënten geen toegang hebben tot moderne medische apparatuur.

Deelname aan het onderwijs voor alle niveaus en leeftijden is noodzakelijk om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Infosys is een Indiaas bedrijf met meer dan 130.000 werknemers dat zich richt op consultancy en outsourcing m.b.t. IT. Infosys heeft de grootste zakelijke universiteit ter wereld waar Indiërs worden opgeleid voor een baan binnen Infosys. Jaarlijks heeft de universiteit van Infosys plaats voor 15.000 studenten. Slechts 8% van de volwassen bevolking van India heeft een universitair diploma, naast ca. 40% voor ontwikkelde Westerse landen. Infosys draagt hierdoor sterk bij aan nivellering in het universitair onderwijs.

Geslachtelijke gelijkheid is een fundamenteel mensenrecht. In veel bedrijven zijn vrouwen echter sterk ondervertegenwoordigd, voornamelijk in leidinggevende functies. Roche is een farmacieconcern met meer dan 130.000 werknemers. Roche is een van de weinige multinationals waar de verhouding mannen/vrouwen ieder jaar vrijwel gelijk is. Ook managementfuncties zijn redelijk gelijk verdeeld met 43% vrouwen tegenover 57% mannen. Hierdoor staat Roche op dit moment op #1 in de ‘Diversity & Inclusion’ index, een index die de prestaties van de 6000 grootste beursgenoteerde bedrijven meet op het gebied van diversiteit en inclusie op de werkvloer.

Vandaag heeft 10% van de wereldbevolking een tekort aan schoon water. Het World Economic Forum identificeert waterschaarste als het grootste wereldwijde probleem voor het komende decennium. Naar schatting zal in 2030 zelfs 40% van de wereldbevolking onvoldoende drinkwater hebben. Ecolab is een expert in het conserveren, zuiveren en recyclen van water. De producten en diensten van Ecolab zorgen jaarlijks voor een besparing van 540 miljard liter water, bijna even veel als het jaarlijkse waterverbruik van heel Nederland. Ecolab richt haar aandacht voornamelijk op gebieden waar waterschaarste heerst; dit zijn veelal ontwikkelende gebieden, en dichtbevolkte steden als Shanghai.

De beschikbaarheid van duurzame energie is essentieel voor de bestrijding van klimaatverandering op de lange termijn. Alphabet, beter bekend als Google, is een vooraanstaand bedrijf op dit gebied door als een van de eerste bedrijven ter wereld 100% over te gaan op duurzame energie. Andere beleggingen van DoubleDividend die ook volledig of bijna 100% op duurzame energie draaien zijn Disney, Facebook, Infosys, Nike, SAP, en Starbucks. Alphabet draagt verder bij aan het toegankelijk maken van duurzame energie via haar ‘Project Sunroof’, een tool waarmee iedereen met grote precisie energie-capaciteit van zonnepanelen op hun dak kan meten.

2,2 miljard mensen leven op dit moment onder de armoedegrens van $2 per dag. Door de sterke verwachte groei van de wereldbevolking moet voor 2030 een half miljard nieuwe banen gecreëerd worden. Nike en H&M dragen bij aan de oplossing van deze problemen door werkgelegenheid te creëren in ontwikkelingslanden. Nike en H&M laten hun producten fabriceren in ontwikkelingslanden, met strikte eisen en controles op goede werkomstandigheden en eerlijke compensaties voor de werknemers. Nike en H&M creëren gezamenlijk door hun gehele productieketen ca. 3 miljoen banen, de meerderheid in ontwikkelingslanden, waardoor Nike en H&M wereldwijd werkgelegenheid stimuleren.

Innovatie vormt de basis waarmee de SDGs kunnen worden bereikt. Een bedrijf wat via innovatie een grote bijdrage levert is ASML, een Nederlandse fabrikant van machines waarmee hightech chips worden gemaakt. Deze machines worden voornamelijk gebruikt door fabrikanten van consumentenelektronica als smartphones. Door de technologische innovaties van ASML worden consumentenelektronica steeds kleiner, sneller en energiezuiniger. Daarnaast worden de machines van ASML steeds vaker gebruikt om chips te fabriceren voor elektrische auto’s en medische apparatuur.

Om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen moeten multinationals werknemers van diverse nationaliteiten aannemen. Met een personeelsbestand van 350.000 groot heeft Siemens werknemers van vele verschillende nationaliteiten in dienst. In totaal heeft Siemens 171 verschillende nationaliteiten binnen haar personeelsbestand. Van de 171 nationaliteiten binnen Siemens houden 131 verschillende nationaliteiten een managementpositie; dit laat zien dat Siemens niet alleen werknemers in dienst neemt in ontwikkelde landen, maar ook verantwoordelijkheden delegeert aan werknemers in ontwikkelingslanden.

Meer dan 60% van de wereldbevolking leeft in steden. Steden gebruiken op dit moment echter veel grondstoffen en stoten veel broeikasgassen uit. Unibail-Rodamco is een vastgoedgigant die met haar Europese winkelcentra, kantoorpanden en expositiecentra een bijdrage levert aan de verduurzaming van steden. Unibail-Rodamco gebruikt voornamelijk duurzame materialen voor de bouw van haar panden, en alle panden worden ontworpen om zuinig te zijn met water, warmte en elektriciteit. Unibail-Rodamco stelt daarnaast ook eisen aan de huurders van haar panden voor het gebruik van water, verwarming en elektriciteit om verspilling te voorkomen. Via deze weg bouwt Unibail-Rodamco op een duurzame winkelcentra, kantoorpanden en expositiecentra, en zorgt Unibail-Rodamco dat deze panden door huurders op een duurzame manier worden gebruikt.

Om productieprocessen te verduurzamen is het essentieel dat bedrijven ‘meer doen met minder’; door efficiënter gebruik te maken van grondstoffen worden grondstoffen minder schaars en neemt de druk op het milieu af. SAP is een softwarehuis dat bijdraagt aan de verduurzaming van productieprocessen door bedrijven te helpen met de optimalisatie van productieketens. Steeds meer productieketens worden overzien door software waarmee gegevens worden verzameld over productstromen en geldstromen, welke vervolgens kunnen worden geanalyseerd om inefficiënties bloot te leggen. Daarnaast leidt digitalisering van de productieketen tot een afname van administratief werk. SAP biedt software aan waarmee bedrijven hun productieketens digitaal kunnen weergeven en administratief werk kunnen verminderen, en helpt bedrijven deze software te implementeren in hun complexe productieketens.

Klimaatverandering heeft verregaande gevolgen als droogtes, overstromingen en zeespiegelstijging, wat de grootste impact heeft op gemarginaliseerde populaties die zich onvoldoende kunnen wapenen tegen deze veranderingen. Henkel, een fabrikant van wasmiddelen, verzorgingsmiddelen en lijmen, gaat klimaatverandering tegen door de Co2-uitstoot van haar productketen te verlagen. Veel bedrijven richten zich hiervoor enkel op hun eigen productieketen, maar Henkel erkent dat het meeste Co2 van haar producten wordt uitgestoten bij consumentengebruik, bijvoorbeeld door wasmachines die Henkel’s wasmiddelen gebruiken. Henkel heeft daarom haar ‘ColdZyme’ wasmiddel ontworpen, waarmee de was goed schoon wordt op slechts 20 graden en de Co2 uitstoot dus sterk wordt verminderd. Ook voor haar persoonlijke verzorgingsmiddelen en lijm richt Henkel zich op het verduurzamen van het consumentengebruik van haar producten, waardoor Henkel’s producten relatief weinig Co2 uitstoten.

Meer dan 40% van de oceaan heeft op dit moment te maken met ernstige vervuiling en overbevissing. Als gevolg neemt de biodiversiteit in de oceaan snel af en zal de groei van visserij sterk gedrukt worden op de lange termijn. Ahold Delhaize levert een positieve bijdrage aan de visserij en aquacultuur door voornamelijk vis in te kopen bij gecertificeerd duurzame viskwekerijen. Vis uit viskwekerijen is duurzamer dan vis gevangen in zee omdat er geen vervuilende schepen aan te pas komen, en er worden geen visnetten gebruikt welke schade toedienen aan andere vissoorten en habitats. Daarnaast is de oceaan vervuild met stoffen als kwik, wat vervolgens wordt opgenomen door vissen. Consumptie van vis uit de oceaan is daardoor mogelijk schadelijk voor de gezondheid van mensen. Vis uit viskwekerijen is niet blootgesteld aan kwik of andere schadelijke stoffen, waardoor deze vis geschikter is voor menselijke consumptie. Ahold Delhaize heeft als doel in 2020 uitsluitend vis te verkopen afkomstig van gecertificeerd duurzame viskwekerijen, waardoor Ahold Delhaize duurzaamheid in visserij en aquacultuur bevordert.

Naar schatting zijn 1,6 miljard mensen afhankelijk van bossen voor levensonderhoud. Een voorbeeld is koffieboeren, die afhankelijk zijn van koffiebomen. Koffiebomen verdwijnen echter snel als gevolg van klimaatverandering en uitputting van de grond. Als grote keten van koffiehuizen erkent Starbucks de noodzaak om het verlies van koffiebomen tegen te gaan. Starbucks hanteert hiervoor haar ‘One Tree For Every Bag Commitment’; voor elke zak koffie van 1 pond (ca. 0,5 kilo) die Starbucks in haar winkels verkoopt plant Starbucks 1 koffieboom. In 2015 resulteerde dit in het planten van meer dan 18 miljoen koffiebomen. Door koffiebomen te doneren gaat Starbucks het verlies van koffiebomen tegen, waardoor de koffie industrie verduurzaamt.

Een belangrijke duurzaamheidskwestie is de bestrijding van criminaliteit en corruptie. In de afgelopen jaren is cybercrime een groot probleem geworden voor de veiligheid van vertrouwelijke gegevens. Microsoft legt zich via haar Digital Crimes afdeling toe op de bestrijding van cybercrime. Microsoft’s Windows besturingssysteem, welke wordt gebruikt op ca. 90% van alle computers wereldwijd, levert bescherming tegen vele vormen van cybercrime en wordt regelmatig geüpdatet om mogelijke veiligheidslekken preventief op te lossen. Daarnaast werkt Windows nauw samen met verschillende bedrijven en overheidsinstellingen die te maken hebben met zeer gevoelige informatie om te zorgen dat deze informatie beschermd wordt door extra lagen van digitale beveiliging. Door cybercrime tegen te gaan draagt Windows bij aan een veiligere en minder criminele wereld.

IBM creërt samenwerkingen door vrijwilligers te verbinden met duurzame initiatieven. Via IBM’s ‘World Community Grid’ kunnen smartphones, tablets en computers worden ingezet om gratis berekeningen uit te voeren, die normaal worden uitgevoerd door dure supercomputers. De meeste elektronische apparaten gebruiken in ruststand nog geen 1% van hun processorvermogen; met de app van IBM geïnstalleerd kan het apparaat de overige 99% aan onbenut processorvermogen inzetten om berekeningen te doen voor een groot data onderzoek, bijvoorbeeld naar de genezing van kanker of aids, en deze informatie via de app automatisch terugsturen naar IBM voor analyse. In het verleden heeft dit tot succesvolle ontdekkingen geleid. Zo zijn in 2014 zijn 7 chemische verbindingen ontdekt waarmee neuroblastoom kinderkanker mogelijk kan worden genezen zonder bijwerkingen. IBM’s World Community Grid maakt dit soort onderzoeken goedkoper door ongebruikt processorvermogen van consumentenelektronica beschikbaar te stellen in plaats van dure en energie-intensieve supercomputers te gebruiken.