DoubleDividend laat zijn fondsen het liefste spreken 

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Investment Officer, een journalistiek platform voor professionals werkzaam in de beleggingsindustrie.
Jorge Groen – 06 september 2023 

“Wij zien duurzaamheid ook als onderdeel van kwaliteit, want wat niet duurzaam is, is eindig.

De duurzame vermogensbeheerder DoubleDividend blijft groeien, zonder dat het al te veel moeite doet zichzelf te profileren. ‘We proberen het verschil te maken met duurzaamheid, transparantie en eenvoud’, zegt partner Remco Vinck. 

Twaalf jaar na de oprichting lijkt dat nog altijd het onderscheidende vermogen te zijn van de Amsterdamse vermogensbeheerder, die zich met een beheerd vermogen van circa 350 miljoen euro tot een kleine speler onder de zelfstandige kantoren mag rekenen en vorig jaar voor de vijfde keer op rij een FD Gazellen Award won. 

De kosten zijn helder – alleen een fee voor de fondsen en niet voor het vermogensbeheer, van het totale vermogen onder beheer wordt geen geheim gemaakt, evenmin van de salarissen of het geld (meer dan 1,5 miljoen euro bij elkaar opgeteld) dat de twee van de drie partners in de eigen fondsen hebben belegd. ‘Als wij de mond vol hebben over transparantie bij ondernemingen dan moet je dat ook zelf zijn’, geeft Vinck aan. Behalve partner is hij medeverantwoordelijk voor de beleggingsportefeuilles. 

DoubleDividend – de naam refereert niet aan het feit dat er dubbel zoveel dividend wordt uitgekeerd, maar dat er zowel financieel als maatschappelijk rendement wordt nagestreefd – is in 2004 begonnen als duurzaamheidsconsultant voor institutionele beleggers. De partners Remco Vinck, Marian Hogeslag en Ward Kastrop hebben allen een verleden bij de grootbanken. Wakker geschud door de financiële crisis wilden zij met openheid van zaken vermogensbeheer aanbieden. Vinck: ‘Destijds gaven wij de retourprovisie van de asset manager terug aan de klant als wij in externe fondsen belegden. Die begrepen dat vaak niet, wij moesten ze dan uitleggen hoe de fondsenwereld in elkaar zat.’ 


“Als wij de mond vol hebben over transparantie
bij ondernemingen dan moet je dat ook zelf zijn


Gebrek aan trackrecord 

Bij gebrek aan een track record was het de eerste jaren op een houtje bijten. De eerste klanten waren een stichting en vrienden en familie uit het eigen netwerk. In 2016 tikte de firma het trackrecord van vijf jaar aan en werd de vermogensbeheerder opgepikt door de vergelijkingssites. Nog altijd komen veel nieuwe klanten – rijke particulieren, verenigingen en stichtingen – op die manier binnen of via mond-tot-mond reclame. ‘We vinden beleggen leuk. Tegelijkertijd groeien wij rustig door, want dat past bij ons. Het is niet ons doel om de grootste te worden of om miljarden te beheren’, zegt Vinck. 

Sinds 2011 wordt vanaf de Amsterdamse Herengracht vermogensbeheer aangeboden vanaf een kwart miljoen euro en is maatwerk mogelijk voor grotere vermogens. Aan beleggingsadvies wordt niet gedaan. ‘Dat is niet onze core business’, vertelt Vinck. ‘We willen het operationeel simpel houden. Wij richten ons op beleggen en klanten. De organisatie moet perfect in orde zijn, zoals de backoffice.’ 

Klanten maken voor de invulling van de beleggingsportefeuille in beginsel gebruik van drie beleggingsfondsen beheerd door DoubleDividend: het DD Equity Fund (aandelen), het DD Income Fund (obligaties) en het DD Alternative Fund (vastgoed en infrastructuur). Vinck: ‘We kunnen klanten alles aanbieden, maar onze beleggingsfilosofie komt het beste tot uiting in onze eigen fondsen.’ 

Kwaliteitsaandelen 

Om voor opname in de DD-fondsen in aanmerking te komen, hanteert DoubleDividend de schijf van vijf. Een bedrijf moet hoog scoren op duurzaamheid, een sterk bedrijfsmodel met goede vooruitzichten hebben, een goed trackrecord, een sterke balans en een aantrekkelijke waardering. ‘Het zijn inderdaad de criteria die veel kwaliteitsaandelenfondsen hanteren,’ zegt Vinck. 

‘Wij zien duurzaamheid echter ook als onderdeel van kwaliteit, want wat niet duurzaam is, is eindig.’ 

DoubleDividend heeft zich vanaf het begin geprofileerd als een duurzame vermogensbeheerder. In de beleggingsfilosofie wordt een balans gezocht tussen risico, rendement en impact. Dit in de overtuiging dat duurzaamheid een positieve bijdrage levert aan het risicorendementsprofiel van een portefeuille. De vermogensbeheerder maakt geen gebruik van Sustainalytics en MSCI, want dat geeft een te beperkt beeld. De ESG-analyse wordt zelf gedaan, met behulp data en eigen onderzoek. 

Ondanks de voorkeur voor kwaliteit bevat de beleggingsportefeuille flink wat groei-aandelen. Dat komt door de focus op de energietransitie, digitalisering en de gezondheidszorg, waardoor technologiebedrijven goed vertegenwoordigd zijn in de DD-fondsen. ‘Groei en impact kun je niet los van elkaar zien’, zegt Vinck, ‘want groeibedrijven komen vaak met nieuwe producten. En daar zit ook de link met technologie.’ 

Big tech 

Big tech staat bepaald niet bekend om zijn duurzaamheidsprofiel. Hoe verenigbaar is dat met de duurzame principes van DoubleDividend? ‘Ook techbedrijven kunnen een bijdrage leveren aan duurzaamheid maar als een bedrijf over de schreef gaat, grijpen we in door te verkopen en als de risico’s te groot zijn negeren we het bedrijf’, zegt Vinck. 

‘Toch denk ik niet dat je bijvoorbeeld privacykwesties volledige bij techbedrijven kunt leggen, die zijn onderdeel van een brede maatschappelijke discussie’, vervolgt hij.

‘Ik las laatst op Facebook dat iemand zich boos maakte dat Meta een datacenter wil bouwen in een droog gebied in Spanje, dat miljoenen liters water gebruikt. Maar zonder dat datacentrum kun je geen berichten op Facebook posten, je plaats jezelf dus buiten het probleem. Dat speelt vaak bij techbedrijven, bijvoorbeeld als het gaat over privacykwesties. We voeren er weleens stevige discussies over met klanten.’ 

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Investment Officer, een journalistiek platform voor professionals werkzaam in de beleggingsindustrie. 

www.investmentofficer.com 


Nieuwsarchief

insights

Blijf op de hoogte van nieuwe insights.

"*" geeft vereiste velden aan