DD Alternative Fund

Het DD Alternative Fund (DDAF) is een wereldwijd duurzaam aandelenfonds dat belegt in alternatieve beleggingscategorieën, waaronder in het bijzonder ondernemingen die beleggen in vastgoed en infrastructuur. Het fonds belegt in ten minste twintig ondernemingen die voldoen aan onze kwaliteitscriteria ( ‘schijf van vijf’); koplopers op het gebied van duurzaamheid, een sterk bedrijfsmodel, een bewezen track record ten aanzien van omzet- en winstgroei, een sterke balanspositie en een aantrekkelijke waardering. Bij DDAF is de analyse op duurzaamheids- en financiële aspecten volledig geïntegreerd.

DD Alternative Fund heeft een netto rendementsdoelstelling van 7% gemiddeld per jaar over de lange termijn en streeft naar een consistent, licht groeiend dividend. DDAF kent een open-end structuur en is dagelijks verhandelbaar via Euronext Amsterdam en NPEX. Hieronder een aantal voorbeelden van ondernemingen in de portefeuille.

Grootste speler op de Duitse woningmarkt en sinds enkele jaren ook actief in Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Zweden. Vonovia heeft een portefeuille van ruim 400.000 betaalbare woningen met een gemiddelde huur van € 450. Middels renovatie van bestaande woningen wordt huurgroei gerealiseerd en worden woningen energie-efficiënt gemaakt en aangepast aan wensen van deze tijd. De waardering van de woningen ligt onder de herbouwwaarde en de komende jaren verwachten daarom een stabiele waardestijging. Vonovia heeft een sterke balans waardoor ook de komende jaren nog voldoende groeimogelijkheden zijn.

Met een portfolio van bijna 300 datacenters in 12 landen is Digital Realty samen met Equinix (ook in portefeuille) één van de grootste spelers in de wereld. Digital Realty biedt hoogwaardige en duurzame datacentra aan die geschikt zijn voor meerdere huurders. Grote klanten zijn onder meer IBM, Facebook, Oracle en LinkedIn. De groeivooruitzichten voor datacentra zijn goed vanwege de groei van de clouddiensten, artificial intelligence, internet of things, autonoom rijden en augmented reality. De huren groeien gemiddeld met 2-4% per jaar. Het track record van DLR is zeer sterk, zelfs tijdens de financiële crisis daalden de winst en het dividend niet.

Zweedse familie onderneming met zeer lange historie. Onderneming bestaat uit een unieke collectie van historische panden in het centrum van Stockholm en Gotenburg. Vanwege het in stand houden van historisch erfgoed en het verduurzamen van bestaande panden past de onderneming goed in de filosofie van DoubleDividend. Fors belang van de Lundbergs familie zorgt voor een focus op de lange termijn. Financiering is zeer conservatief met circa 20% vreemd vermogen op de balans. Door schaarste van panden in de binnenstad van Stockholm alsmede de sterke economie zijn de rendementsvooruitzichten goed.

Het in België genoteerde Shurgard is de grootste mini-opslag belegger in Europa met 240 opslagruimtes in zeven landen: België, Denemarken, Nederland, Duitsland Frankrijk, Engeland en Zweden. Het bedrijf bestaat sinds 1995 en was een van de pioniers in Europa. Het Amerikaanse Public Storage, de grootste belegger in mini-opslag ter wereld, houdt sinds de beursnotering in 2018 een aandelenbelang van 35%. Mini-opslag is zeer recessiebestendig gebleken, kent hoge marges en lage onderhoudskosten. Daarnaast promoot opslag kleiner wonen, dit is duurzamer dankzij de lagere uitstoot wat gepaard gaat met kleiner wonen. Verder bouwt Shurgard al haar gebouwen nieuw en maken gebruik van duurzame energie, led verlichting en duurzame materialen. Shurgard doet regelmatig overnames en ontwikkelt zelf mini-opslag centra. Met een schuldpositie van nog geen 17% is de balans van Shurgard ijzersterk waardoor de financiering van deze groei geen probleem is.

Met een portefeuille van circa $ 50 miljard één van de grootste investeerders ter wereld in duurzame energie, voornamelijk waterkrachtcentrales en wind- en zonneparken. Brookfield belegt voornamelijk in Noord en Zuid-Amerika maar is ook in een aantal Europese en Aziatische landen actief. Het bedrijf wordt gemanaged door Brookfield Asset Management, met 31% tevens de grootste aandeelhouder. Het bedrijf heeft een lang en zeer goed track record en verwacht ook de komende jaren een forse stijging van de winst per aandeel. Brookfield heeft een sterke financiële positie en een BBB+ rating van S&P.

Uitgegroeid tot de grootste belegger in telecommasten ter wereld. Het businessmodel van American Tower is relatief eenvoudig. Het bedrijf plaatst telecommasten die vervolgens worden verhuurd aan grote telecombedrijven. De telecombedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de plaatsing van de apparatuur. Hierdoor zijn de onderhoudskosten voor AMT laag. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk meerdere huurders op één mast kunt plaatsen waardoor de winstgevendheid meteen sterk verbetert. Dat niet alleen want door meerdere huurder op één mast te plaatsen hoeven er minder masten gebouwd te worden. Het bedrijf profiteert van groei van mobiele communicatie en de uitrol van 5G en het bedrijf is actief in veel ontwikkelingslanden waar internet kan worden gezien als basisbehoefte. Door huurindexaties, overnames en het plaatsen van nieuwe masten verwachten we dat de omzet de komende 10 jaar jaarlijks met gemiddeld 6-7% kan groeien en de winst per aandeel zelfs met 10% per jaar.